مرور رسانه های ۲۳ اسفند ماه
شمشیر دو لبه اینترنت برای زنان
در این میان، نقش زنان به عنوان یکی از بزرگترین مصرفکنندگان این تکنولوژی شایان توجه است و نوع مواجههای که زنان با اینترنت دارند و استفادهای که از آن میکنند و آسیبهایی که ممکن است برای آنها در این فضا به وجود آید میتواند مورد توجه و آسیبشناسی قرار گیرد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی «خبرگزایر دانشجو»، در سالهای اخیر استفاده از فضای مجازی و اینترنت در سراسر جهان و به تبع آن در ایران افزایش یافته است. ورود تکنولوژی اینترنت به زندگی انسان و استفاده فزاینده از آن تغییراتی را در سبک زندگی و روابط بین فردی انسانها به وجود آورده که این تغییرات بسیار شایان توجه است و به نظر نمیرسد در تمام طول تاریخ بشر هیچ تکنولوژی دیگری در این مدت کوتاهی که از عمر آن میگذرد توانسته باشد تا این اندازه تغییرات شگرف در زندگی انسان به وجود آورد.
در این میان، نقش زنان به عنوان یکی از بزرگترین مصرفکنندگان این تکنولوژی شایان توجه است و نوع مواجههای که زنان با اینترنت دارند و استفادهای که از آن میکنند و آسیبهایی که ممکن است برای آنها در این فضا به وجود آید میتواند مورد توجه و آسیبشناسی قرار گیرد. براساس گزارشی که از تقسیمبندی کاربران در ایران منتشر شده بیشتر کاربران ایرانی زنان و جوانان هستند که شامل کاربران گروه سنی ۱۳ تا ۱۹ ساله، زنان تحصیلکرده و دانشگاهی و زنان خانهدار میشوند. از سوی دیگر، بسیاری از زنان ایرانی خانهدار هستند و شغل خارج از منزل ندارند که این مساله باعث میشود فراغت بیشتری نسبت به مردان شاغل داشته باشند و این فراغت آنها را به سمت استفاده از اینترنت سوق دهد. از این رو، شناخت نوع و بایستههای حضور زنان در فضای مجازی ضروری به نظر میرسد.
در این زمینه میتوان به ضرورتها و ویژگیهای مثبت فعالیت زنان در فضای مجازی و آسیبهای احتمالی که ممکن است در نتیجه فعالیت در این فضا متوجه آنها شود اشاره داشت. یکی از ویژگیهای مثبت فضای مجازی که برای همه افراد عمومیت دارد اما در خصوص زنان پررنگتر است ویژگی تسهیلگری ارتباطات است. فضای مجازی میتواند به زنان به خصوص زنان خانهدار که حضور کم رنگتری در جامعه دارند کمک کند ارتباطات موثرتری با جامعه برقرار کنند. برای مثال با افزایش فاصله جغرافیایی که در اثر شهرنشینی به وجود آمده و بسیاری از زنان در شهرها و حتی کشورهایی دور از دوستان و خانواده خود زندگی میکنند اینترنت فضایی را فراهم آورده که این مسافت جغرافیایی به حداقل برسد و از طریق چت و حضور در شبکههای اجتماعی این ارتباطات تسهیل شود. همچنین زنان خانهدار با استفاده از اینترنت میتوانند با نهادهای اجتماعی مختلفی که بخشهایی از فعالیت آنها از طریق اینترنت انجام میگیرد آشنا شوند و از این طریق فعالیتهای اجتماعی خود را پیگیری کنند.
از سوی دیگر، اینترنت یک فضای بسیار مناسب برای کسب اطلاعات است و زنان میتوانند از این فضا برای به دست آوردن آگاهیهای لازم در زمینههای مختلف تحصیلی، شغلی، اجتماعی، فرهنگی و … استفاده کنند و از این طریق در جهت بهبود کیفیت زندگی خود و خانوادهشان گام بردارند. در این زمینه، زنان متاهل و خانهدار نیز میتوانند از طریق استفاده از سایتهای تخصصی و معتبر اطلاعات و آگاهیهای لازم در زمینه رفتار با کودکان و نوجوانان، مراقبتهای بهداشتی خانواده، کسب اطلاعات در زمینههای مختلف مربوط به خانهداری و … را کسب کنند.
همچنین، استفاده از اینترنت و انجام فعالیتهایی مانند امور بانکی و فعالیتهای مربوط به دولت الکترونیک به زنان کمک میکند در وقت، انرژی و هزینه خود صرفهجویی کنند و وقتی را که میتوانند برای آسایش و آرامش خود و خانوادهشان اختصاص دهند در رفتوآمدهای فرسایشی در داخل شهرها هدر ندهند. در واقع، اینترنت به کمک زنان آمده تا بتوانند نقشهای چندگانه همسری، مادری، اشتغال و … را با صرف وقت و هزینه کمتر به نحو مطلوبتری ایفا کنند.
گذشته از موارد فوق که مزایای اینترنت برای زنان هستند، آشنایی با اینترنت برای زنان و به خصوص زنانی که مادر هستند ضرورت دارد. زیرا در دنیای امروز همه بچهها با اینترنت و کامپیوتر آشنایی کامل دارند و همانطور که میدانیم این فضا به صورت بالقوه مستعد آسیبهای زیادی برای کودکان و نوجوانان است و اگر والدین و به خصوص مادر خانواده که زمان بیشتری را با فرزندانش میگذراند و بار اصلی تربیت فرزند بر دوش اوست با اینترنت که نقش مهم و حیاتی در زندگی نوجوان و جوان امروز بازی میکند و جزو لاینفک اوست آشنایی داشته باشد و با آگاهی لازم با آن مواجه شود میتواند به فرزند خود در استفاده صحیح از این تکنولوژی کمک کند و احتمال آسیب دیدن فرزندش از این فضا را کاهش دهد.
فارغ از ویژگیهای مثبتی که به آنها پرداخته شد، حضور زنان در فضای مجازی و اینترنت میتواند به صورت بالقوه برای آنها آسیبهایی را به همراه داشته باشد که توجه زنان به این آسیبها را ضروری میکند. برای نمونه، بسیاری از زنان فعال در فضای مجازی دوستان مجازی زیادی دارند و طبق تحقیقی که انجام گرفته عنوان داشتهاند زمان زیادی از وقت خود را به ارتباط با این دوستان مجازی اختصاص میدهند به طوری که گاهی ارتباط با این دوستان را به ارتباط با اعضای خانواده و دوستان زندگی واقعیشان ترجیح میدهند. این مساله میتواند موجب کمرنگ شدن نقش زنان در خانواده شود و آسیبهای جدی برای آنها و خانوادهشان به دنبال داشته باشد.
ضمن این که برخی از زنان که با گسترش شبکههای اجتماعی مانند وایبر، واتساپ و … تعداد آنها نیز زیاد شده به استفاده افراطی و گاهی اعتیاد به اینترنت مبتلا میشوند و نمیتوانند وقت خود را به درستی مدیریت کنند. همین مساله سبب بیبرنامگی در انجام کارهای خانه و فعالیتهای تحصیلی و احیانا شغلی زنان میشود و بینظمی و کمبود وقت برای همسر و فرزندان را در پی دارد که به تدریج منجر به بروز مشکلاتی در خانواده میشود و این نهاد را با چالش روبهرو میکند.
از سوی دیگر، یکی از مهمترین آسیبهایی که زنان را در فضای مجازی تهدید میکند سوءاستفادههایی است که با توجه به جنسیت زن صورت میگیرد. در فضای اینترنت تهدیدهایی برای حریم خصوصی زنان وجود دارد که اگر اطلاعات کافی در مورد مسایل امنیتی اینترنت نداشته باشند و در تعاملهای خود دقت نکنند ممکن است از این منظر در معرض آسیب قرار گیرند. در فضای اینترنت ناامنیهایی متوجه زنان است که این ناامنیها به شکل خشونت علیه زنان به صورت نوشتاری و کلامی ممکن است اتفاق بیفتد. به عنوان مثال استفاده از کلمات رکیک و هرزهنگاری توسط برخی از کاربران مرد ممکن است امنیت روحی و فکری زن را دچار مخاطره نماید.
همچنین، تحقیقات نشان میدهند زنان معمولا برای جبران نیازهای عاطفی خود از اینترنت استفاده میکنند و در همین راستا ممکن است وارد روابطی شوند که از دوستیها و معاشرتهای معمولی آغاز میشود اما نتیجه مطلوبی ندارد زیرا هدف برخی از مردان برای فعالیت در فضای مجازی و ارتباط مجازی با زنان برطرف کردن نیازهای جنسیشان است و بسیار دیده شده که با جلب اعتماد زن به سوءاستفاده از احساسات و اغفال او میپردازند که این مساله آسیبهای جبرانناپذیری را گریبانگیر زنان و خانواده آنها میکند.
در مجموع باید گفت اینترنت فضایی است که زندگی همه ما را تسهیل کرده و چنان با زندگی شهری آمیخته شده که تصور دنیای بدون آن غیرممکن است. با این وجود به نظر میرسد باید مساله آموزش و آگاهی در استفاده از این فضا را بسیار جدی گرفت تا آسیبهای احتمالی این محیط گریزناپذیر به حداقل ممکن برسد.
آنتی ویروس Panda خودش را ویروس شناسایی کرد!
اگر شما نیز جزو کاربران این آنتی ویروس هستید، احتمالا با این مشکل مواجه شده اید یا شاید برخی از شما دیگر نتوانسته اید وارد سیستم عامل ویندوز شوید یا برخی برنامه های شما به کلی از کار افتاده است. در مواجهه با این موضوع تنها یک مقصر وجود دارد: آنتی ویروس Panda که خود را به اشتباه ویروس شناسایی کرد!
به گزارش «تابناک» آنتی ویروس پاندا را باید یکی از بهترین آنتی ویروس های فعلی دانست که برای اولین بار با استفاده از فناوری Cloud روشی جدید و خلاقانه را در مقابله با تهدیدات سایبری و مجازی پیش گرفته. این آنتی ویروس یک از بهترین نمونه های رایگان را نیز به کاربران عرضه میکند و قدرت شناسایی آن به اذعان لابراتوار هایی چون AV-Test و AV- Comparative بسیار قابل توجه است:
اما متاسفانه علیرغم همه این شایستگی ها، اخیرا اشتباهی مهلک و مضحک از سوی این آنتی ویروس همه کاربران آن را به دردسر انداخت. این آنتی ویروس به اشتباه خود را به عنوان بد افزار شناسایی کرده و اقدام به قرنطینه ساختن فایل های اساسی و حساس خود نمود که در برخی موارد منجر به آن شد که کاربران دیگر نتوانند ویندوز خود را بوت کنند.
شرکت پاندا که بلافاصله متوجه این موضوع شده بود در صفحه توییتر خود به همه کاربران اطلاع داد که اگر با این مشکل مواجه شده اند، از Restart کردن سیستم خود اجتناب نمایند تا این شرکت راه حل مشکل را طراحی و در اختیار کاربران بگذارد:
و بالاخره بعد از ۲۴ ساعت پاندا مشکل را رفع کرد. این شرکت همچنین یک ابزار برای بازیابی منتشر کرده و در اختیار کاربران گذاشته که میتوانید آن را از اینجا دانلود کنید. این ابزار فایل های قرنطینه شده را بازیابی میکند. کاربران باید قبل از اجرای فایل اصلی، برخی از دستورات را در CMD ویندوز وارد کنند که شرح آن به شکل مشخص و ساده در همین لینک آمده. همچنین شاید لازم باشد که برخی از کاربران در حالت Safe Mode وارد سیستم خود شوند.
اما چرا این اتفاق رخ داده است؟ دلیل اصلی آن را باید در موضوع False Positive یا شناسایی بی مورد جستجو کرد. این پدیده به این معنی است که نرم افزار امنیتی فایل ها یا برنامه های مفید و بی ضرر را به عنوان بد افزار شناسایی میکند. قبل از این نیز برخی از آنتی ویروس ها نظیر Avira یا Sophos و حتی نرم افزار امنیتی مایکروسافت در مواردی نرم افزارهای شناخته شده نظیر گوگل کروم را به عنوان بد افزار شناسایی کرده اند که «رجیستر» در گزار خود به آن اشاره کرده است.
اما با این وجود شاید تا کنون بی سابقه بوده است که یک نرم افزار امنیتی فایل های خود را به عنوان بد افزار شناسایی کند و از این جهت پاندا اولین مورد است. موضوع False Positive نیز پدیده ای است که همچنان پایدار است و همچنان سازندگان طراحان نرم افزارهای امنیتی با آن دست به گریبان.
تلفن همراه صندوقچه اسرار نیست
به گزارش جام جم این هفته قرار است درباره مجرمانی هشدار بدهیم که در شبکههای اجتماعی بخصوص شبکههای پیامرسان تلفن همراه دختران را شکار کرده و پس از بهدست آوردن اطلاعات شخصی آنها، برای اینکه این اطلاعات را افشا نکنند، اخاذی میکنند.
پول زور بده تا عکس هایت را منتشر نکنم
لیلا یکی از قربانیان مجرمانی است که در شبکه های پیام رسان تلفن همراه پرسه می زنند. او که برای منتشر نشدن عکس های شخصی خود مجبور بود یک میلیون تومان به مرد تبهکار بدهد، به افسر پلیس فتا گفت: چند روز قبل پیغامی از یک فرد ناشناس دریافت کردم که در آن اعلام شده بود برای منتشر نشدن عکس و اطلاعات شخصی ام باید یک میلیون تومان به حساب او واریز کنم. ابتدا این تهدیدها را جدی نگرفتم اما او چند عکس که فقط آنها را در تلفن همراهم داشتم، برایم فرستاد. او همچنین شماره تماس برخی دوستانم را با نامشان در اختیار داشت. آبرویم در خطر است و اگر عکس هایم در اینترنت پخش شود، زندگی برایم سخت می شود.
پس از شکایت لیلا، ماموران پلیس فتا تحقیقات در این زمینه را آغاز و با ردیابی های پلیسی، متهم را شناسایی و دستگیر کردند.
مرد تبهکار در جریان تحقیقات گفت: در شبکه های پیام رسان تلفن همراه قربانیان را شناسایی کرده و پس از ارسال بدافزار جاسوسی به تلفن همراهشان، اطلاعات شخصی آنها را به دست آورده و از قربانیان اخاذی می کردم. به این شیوه از چند دختر اخاذی کردم اما این بار دستگیر شدم.
در پرونده مشابه دیگری هم یک مجرم اینترنتی با سوءاستفاده از روشن بودن سیستم جی پی اس قربانیان خود را شکار می کرد. متهم پس از دستگیری گفت: در برخی شبکه های اجتماعی برای پیدا کردن دوست باید سیستم جی پی اس تلفن همراه را فعال کنی. من هم در این شبکه ها پرسه زده و با شکار قربانیان براحتی اطلاعات مکانی آنها را به دست آورده و سپس با عکس هایی که در شبکه اجتماعی از خود گذاشته بودند، اخاذی می کردم.
عکس ها را روی سی دی ریخته و به آدرس آنها می فرستادم. بعد هم مدعی بودم یک هکر هستم و اطلاعات بیشتری برای افشا دارم. قربانیان که شوکه می شدند، از روی ترس پول درخواستی را می دادند و هیچ گاه فکر نمی کردند عکس های ارسالی را خودشان در شبکه اجتماعی منتشر کرده اند.
هشدار پلیس
سرهنگ علیرضا آذردرخش، سرپرست اداره پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا در این باره توصیه کرد: کاربران به دلیل ناآشنایی با نحوه دسترسی نرم افزارها به بخش های مختلف تلفن همراه و میزان دسترسی های مورد تقاضا هنگام نصب و رعایت نکردن نکات ایمنی و امنیتی، براحتی اطلاعات با ارزش خود را ناخواسته به اشتراک می گذارند. هنگام نصب این گونه نرم افزارها باید مجوز دسترسی به حساب کاربری، موقعیت مکانی، فهرست مخاطبان، گالری تصاویر و فیلم، پیامک، وای فای و حتی تنظیمات دوربین و میکروفن داده شود که گاهی فعالسازی این دسترسی بدون تامل توسط خود کاربر صورت می گیرد. جی پی اس قابلیت تبدیل به ابزاری برای سوءاستفاده مجرمان سایبری شده است، بنابراین غیرفعال کردن جی پی اس در مواقع غیرضروری یک راهکار آسان برای جلوگیری از هرگونه سوءاستفاده اجتماعی است. در صورت فعال بودن دائمی این نرم افزارها و بهره بردن از قابلیت Geotaggingزمینه را برای فعالیت مجرمانه و شناسایی محل دقیق با انجام محاسبات لازم فراهم می آورد.
از مهم ترین موضوعات امنیتی در تلفن همراه، ذخیره سازی اطلاعات شخصی و مهم در حافظه گوشی تلفن است. کاربران برای پیشگیری از سرقت تصاویر شخصی و خانوادگی با ارزش خود باید آن را در محل امن مانند هاردهای اکسترنال ذخیره کنند.
شهروندان اسامی مخاطبان خود را به صورت مخفف و غیرقابل پیش بینی و شناسایی برای دیگران در گوشی ذخیره کرده و از عضویت در گروه های مختلف و ناشناس که زمینه ساز دریافت پیام های مختلف از قبیل پیام های تبلیغاتی، پیام های اغواگرایانه و پیام های کلاهبرداری هستند، خودداری کنند.
چه کار کنیم گرفتار نشویم
وی اضافه کرد: گاهی اوقات برخی کاربران اطلاعات کارت های بانکی خود را در حافظه تلفن همراه ذخیره می کنند که این امر به خودی خود می تواند منجر به برداشت غیرمجاز از حساب های بانکی کاربران شود، چون حتی با سرقت فیزیکی گوشی تلفن همراه امکان سوءاستفاده وجود دارد لذا بهتر است برای انجام چنین مواردی از سیستم خانگی که مجهز به آنتی ویروس مطمئن و به روز است، استفاده کرد. استفاده از نرم افزارهای پروکسی و VPN موجب دستیابی مجرمان سایبری به اطلاعات گوشی شما می شود. تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات مهم، راهکاری برای به دست آوردن مجدد اطلاعات پاک شده است بنابراین باید از اطلاعات گوشی خود به صورت دوره ای بک آپ گرفته و در محل امن (غیر از حافظه گوشی) نگهداری کرده و می توانید اقدام به رمزنگاری بک آپ کنید. در صورت فروش گوشی، اطلاعات و نرم افزار های نصب شده و حساب های کاربری خود را غیرفعال کرده و پس از تنظیم آن به حالت کارخانه ای، حافظه داخلی را چندین بار فرمت کنید و در صورت امکان حافظه خارجی (رم) را در اختیار دیگران قرار ندهید. بلوتوث گوشی خود را خاموش و در صورت روشن کردن در حالت hidden تنظیم و برای ارسال فایل از رمز های غیر قابل پیش بینی استفاده کنید. از سوی دیگر روشن بودن بلوتوث امکان ارسال بدافزار، دسترسی غیرمجاز به مطالب و محتویات گوشی را براحتی برای سودجویان سایبری فراهم می آورد.
برخی نرم افزارهای پیام رسان با شعار بهبود کیفیت نرم افزار، مجوز دسترسی به اطلاعات (دیتا) گوشی شما را به صورت پیشفرض فعال می کند لذا می توانید با مراجعه به قسمت تنظیمات، حریم خصوصی جمع آوری داده های تحلیلی لینک آن را غیرفعال کنید. با توجه به تولید نرم افزارهای پیام رسان بومی که توسط متخصصان و کارشناسان داخلی تولید شده و سرور آن در داخل کشور قرار دارد، می توان با استفاده از این نرم افزارهای بومی از دستیابی بیگانگان و مجرمان سایبری بین المللی و افشا و سوءاستفاده از اطلاعات شخصی جلوگیری کرد.
اینترنت روحانی، کندتر از اینترنت احمدینژاد
به گزارش رادیو زمانه مرکز پژوهشهای مجلس ایران، دی ماه سال جاری در گزارشی وضعیت اینترنت ایران را با دیگر مناطق جهان مقایسه کرده است که بر اساس آن، رتبه ایران از نظر نرخ اشتراک و استطاعتپذیری اینترنت پهن باند ثابت و ضریب نفوذ اینترنت در مقایسه با کشورهای منطقه، بسیار پایین است.
محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات فروردین ماه سال جاری از افزایش سرعت اینترنت در ایران خبر داده و گفته بود: «پیشبینی میشود سرعت اینترنت برای استفاده افراد عادی به حداقل دو مگابایت و در مراکز تجاری به ۱۰ تا ۲۰ مگابایت افزایش یابد.»
حالا که به روزهای پایانی سال ۱۳۹۳ خورشیدی نزدیک میشویم آیا وعده وزیر ارتباطات برای افزایش سرعت اینترنت تحقق پیدا کرده است؟
افزایش سرعت اینترنت در ایران با مخالفت برخی گروهها و شخصیتهای تندرو نظیر ناصر مکارم شیرازی، از مراجع تقلید محافظهکار شیعه روبهروست. مکارم شیرازی درباره اینترنت پرسرعت گفته است: «خدمات اینترنت پرسرعت تلفن همراه و تمام خدمات نسل سوم و بالاتر، کاری خلاف شرع و خلاف موازین اخلاقی و انسانی است»
به گفته مسئولان شرکت مخابرات ایران، ۴۲ میلیون کاربر اینترنت در ایران وجود دارد. داوود زارعیان، مدیر روابط عمومی شرکت مخابرات ایران تعداد کاربران اینترنت پرسرعت در ایران را بیش از هفت میلیون کاربر اعلام کرده و گفته است: «حدود دو و نیم میلیون مشترک ما از IDSL با پهنای باند بیش از ۲۵۶ کیلوبایت سرعت استفاده میکنند.»
این روزها برخی کاربران ایرانی به این نقل قول اشاره میکنند که گفته میشود: «اگر سرعت اینترنتتان دچار اختلال و مشکل شد، با پشتیبانی شرکت تماس نگیرید. بلکه تقویم را نگاه کنید»
نادر، یکی از این کاربران، با اشاره به کاهش سرعت اینترنت خانگی خود به رادیو زمانه میگویند: «احتمالاَ این کاهش سرعت بهخاطر دهه مبارک فجر است. سرعت اینترنت بعد از روی کار آمدن دولت آقای روحانی کاهش محسوسی داشته یا حداقل برای من که چنین بوده.»
به گفته او از وقتی دولت روحانی روی کار آمده، خلاف حرفهایی که میزنند سرعت اینترنت را خیلی پایین آوردهاند.
او که از اینترنت پرسرعت استفاده میکرده اکنون از همان دایلآپ سابق استفاده میکند که حتی فیلترشکن هم با آن کار نمیکند.
نادر میگوبد:«فقط یک روز از صبح تا چهار بعدازظهر وقت گذاشتم تا صفحه فیسبوکم را باز کنم. میخواهند صبر و تحمل ما را زیاد کنند گویا. البته این کاهش سرعت ظاهراً درآمدزایی هم دارد. کسانی که قبلاً شش ماهه اینترنت را شارژ میکردند و همیشه تا پایان تاریخ شارژ چند گیگ اضافه میآوردند حالا همان مقدار شارژ را یک ماهه تمام میکنند و میبایست دوباره شارژ کنند. از آب هم کره میگیرند انگار.»
حسن روحانی، رییسجمهور ایران، شهریورماه سال جاری در یک نشست مطبوعاتی یکی از تصمیمهای دولت را ایجاد شبکه ملی اطلاعات دانسته بود که در آن سرعت اینترنت بسیار بیش از وضعیت فعلی خواهد بود.
او با اشاره به سرعت کم اینترنت در ایران گفته بود که اگر بخواهیم مقالهای دانلود کنیم، باید ساعتها بنشینیم و گاهی آدم پای اینترنت خوابش میبرد.
مانی، کاربر ایرانی ساکن ترکیه در اینباره به رادیو زمانه میگوید: «هم سرعت کم شده و هم واگذاری هر نوع اینترنت نامحدود ممنوع شده. در حقیقت قیمت هم افزایش پیدا کرده به علاوه اینکه در برخی موارد، استفاده از ویپیان در دانلود فایلها باعث میشود مصرف حجم ده برابر حالت عادی شود. یعنی اگر یک فایل ۱۰۰mb حجم دارد وقتی با ویپیان دانلود میشود، ۲gb حجم مصرف میکند و پشتیبانی هم به مردم اعلام میکند اگر در این خصوص اعتراضی دارید باید شکایتنامه کتبی بنویسید و اعتراضتان را از مراجع قضایی پیگیری کنید!»
حسین میرزمانی، کارشناس اینترنت ساکن ایران، به رادیو زمانه میگوید: «در زمینه سرعت اینترنت، با توجه به زیرساختهای ضعیف ایران که در انحصار مخابرات است، بیشتر از ١۶ مگ امکانپذیر نیست. شما در کشورهای دیگر میبینید فیبر نوری تا خانهها آمده و مردم اینترنت میگیرند اما در ایران فقط بین شهرها فیبر نوری موجود است. دولت در حال بررسی حذف انحصار مخابرات بر روی کابلهای مسی است که اگر انحصار از مخابرات برداشته شود، کمک بزرگی خواهد بود. در زمان دولت قبل، انحصار تأمین پهنای باند در اختیار شرکت دولتی “زیر ساخت” بود که خط ١۵۵ مگ اینترنت را سه هزار دلار میخرید و ۵٧ میلیون تومان به شرکت خصوصی میفروخت. دولت جدید حالا اجازه داده که خود شرکتها پهنای باند بخرند.»
نوید دهقانی، یکی از کاربران ایرانی اینترنت، درباره مشکلات شرکتهای ارائه دهنده اینترنت در فضای مجازی میگوید: «گران بودن خیلی مهم نیست. میدانی مهمتر از آن چیست؟ اینکه وقتی آن پول را میدهی به همان اندازه سرعت و کیفیت نمیگیری! یا ترافیک به سرعت تموم میشود، یا افت سرعت داری و قطعی و …. یک اشکال اساسی دیگر هم که دارد این است که وقتی فایلی را دانلود میکنی، همان اول کل حجم آن فایل را از حجمت کم میکند! این تازه چند مورد پیش پا افتاده بود. آنقدر مشکلات دارند که قابل گفتن نیست…»
اما امید پورمحمدعلی، مسئول سابق نت حزب اعتماد ملی شهر یزد که اکنون ساکن کاناداست به رادیو زمانه میگوید که وضعیت پهنای باند در ایران رو به افزایش است. او میگوید: «البته در سال جدید پهنای باند کشور دو برابر شده و قیمت تعرفههای اینترنتی هم ۳۵ درصد کاهش یافتهاند.»
پورمحمدعلی به نام برخی شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنت اشاره میکند و میگوید: «شرکتی هست که در حال حاضر سرعت ۱۶ مگابایت بر ثانیه را هم ارائه میدهد و شرکتهای دیگر سرعتهای ۱۲ مگابایت و ۸ مگابایت بر ثانیه را به مشتریان خود ارائه میدهند. در زمان دولت قبل حداکثر سرعت ۲ مگابایت بر ثانیه و به صورت محدود ارائه میشد. در مجموع ۱۴ شرکت مجوز ارائه خدمات اینترنت پر سرعت را دارند که تنوع قیمت و خدمات، دارند.»
با وجود این، برخی کاربرها معتقدند که شرکتهای ارائه اینترنت، پهنای باند را با قیمت بالا از شرکت زیر ساخت میخرند و بعد قیمت سرعتهای مختلف را گران میکنند و به مردم میفروشند.
یکی از کاربران میگوید: «من پارس آنلاین دارم. پیام برایم آمده که از اول آذر اینترنت شبانه رایگان نیست و یک سوم از دانلود حساب میشود. برای اینترنت نامحدود هم سقف دانلود گذاشتهاند.»
پورمحمدعلی در اینباره میگوید: «کسانی که از پایین بودن سرعت شکایت دارند باید ابتدا خط تلفن خود را بررسی کنند که بستگی به مخابرات دارد. اینکه سیستم سیمی آنها فرسوده است یا نه، اگر فرسوده باشد باعث ایجاد نویز شده و از سرعت اینترنت کم میکند که با تماس با شرکت خود میتوانند این موضوع را چک کنند و در صورت حل نشدن مشکل، شرکت دیگری انتخاب کنند.»
فیلترشکن، فیسبوک و باقی ماجرا
مشترکان ایران فیسبوک برای استفاده از این شبکه اجتماعی از فیلترشکن استفاده میکنند که این مسأله باعث کندی سرعت اینترنت خانگی آنها میشود.
دی ماه سال جاری، محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفته بود که «فیلترینگ هوشمند» اینترنت در ایران با محدود کردن دسترسی به «تصاویر زننده» در شبکه اجتماعی اینستاگرام آغاز به کار کرده است. با این حال راهاندازی این شیوه سانسور نوین، به رفع فیلتر از فیسبوک، یوتیوب و … نخواهد انجامید.
مریم، ساکن اردبیل در این زمینه میگوید: «مشکل از فیلترشکن است اما نکته اصلی این است که بعد از روی کار آمدن دولت روحانی، سرعت اینترنت تغییر محسوسی پیدا نکرده است.»
میرزمانی به عنوان کارشناس اینترنت در اینباره میگوید: «اگر شما از فیلترشکن مناسب استفاده کنید هیچ تغییری در سرعتتان ایجاد نمیشود اما شدت فیلترینگ تفاوتی نداشته و سیاست دولت درباره فیسبوک و صفحههای سیاسی و … تغییری نکرده است.»
به اعتقاد پورمحمدعلی اما بعضی از شرکتهای ارائه دهنده اینترنت، بیش از پهنای باندی که در اختیار دارند به مشتریان خود اینترنت فروختهاند. یعنی کاربر بیشتری نسبت به پهنای باندشان دارند که این موضوع باعث ایجاد ترافیک شده و از سرعت همه کاربران کاسته میشود. در این حالت کاربران با تست سرعت خود در سایت www. speedtest.net میتوانند این موضوع را کنترل کنند.»
پورمحمدعلی با اشاره به ارائه اینترنت ۳G در دولت روحانی میگوید: «در شهرهای بزرگ اینترنت ۴G هم ارائه شده است و به زودی کل کشور زیر پوشش اینترنت ۴G میرود که این خدمت بزرگی به نت در ایران است.»
به گفته مسئول سابق نت حزب اعتماد ملی، یکی از مشکلاتی که در مورد توسعه اینترنت و ارائه سرعت بالاتر در ایران وجود دارد عدم توسعه فیبرنوری است و سیمهای فرسوده مسی وظیفه انتقال اینترنت را بر عهده دارند.
پورمحمدعلی میگوید: «آنچه مشخص است دولت روحانی تلاش خوبی برای توسعه اینترنت و حمایت از شرکتهای خصوصی در این حوزه داشته و انحصار دولت بر اینترنت را کم کرده است.»
درباره درستی این ادعا، بحثها و تردیدهای زیادی وجود دارد.
در حال حاضر و بر اساس آخرین رتبهبندی منتشر شده از سرعت اینترنت، ایران در میان ۱۸۶ کشور جهان، رتبه ۱۷۰ را به خود اختصاص داده است و از کندترین کشورها در زمینه اینترنت است.
۸ نشانه اعتیاد به تلفن هوشمند
اصطلاح نوموفوبیا یا ترس از در اختیار نداشتن تلفن همراه برای نخستین بار در مطالعه ای که توسط اداره پست انگلیس انجام شده بود، ارائه شد.
به گزارش عصر ایران تلفن های هوشمند و شبکه های اجتماعی آنلاین برخی از مردم جهان را غرق در فناوری ساخته و به نوعی در آنها وسواس ایجاد کرده اند. افراد معتاد به تلفن هوشمند به کسانی گفته می شود که تماس و روابط اجتماعی آنها به واسطه بررسی مداوم تلفن هوشمندشان و ارسال متن و تصویر در اینترنت تحت تاثیر قرار گرفته و به واسطه این سبک زندگی حتی مورد سرزنش نیز قرار می گیرند. در ادامه هشت نشانه از اعتیاد به تلفن هوشمند را ارائه می کنیم.
نوموفوبیا
اصطلاح نوموفوبیا یا ترس از در اختیار نداشتن تلفن همراه برای نخستین بار در مطالعه ای که توسط اداره پست انگلیس انجام شده بود، ارائه شد. بنابر نتایج این مطاله، نزدیک ۵۳ درصد از کاربران تلفن همراه در انگلیس هنگامی که تلفن همراه خود را گم می کنند، شارژ باتری یا اعتبار آنها خالی می شود و یا پوشش شبکه وجود ندارد، دچار اضطراب و ترس می شوند.
آسیب دست
انجام بیش از حد بازی هایی مانند کندی کراش و یا نوشتن متن با تلفن همراه می تواند احساس درد و گرفتگی در انگشتان، مچ و ساعد و یا حتی درد مداوم در دستان را موجب شود.
سندرم خشکی چشم
هنگامی که کاربر روی نمایشگر تلفن همراه خود متمرکز می شود پلک زدن به میزان یک سوم کاهش می یابد. این شرایط سطح بالاتر تبخیر اشک چشم را موجب می شود که یکی از عوامل ایجاد سندرم خشکی چشم محسوب می شود. این مساله در نهایت می تواند آسیب دائمی چشم را به همراه داشته باشد.
استفاده مداوم
طی مطالعه ای که در سال ۲۰۱۴ توسط مرکز مشاوره دانشگاه کاپیتال نرمال صورت گرفت ۷۷ درصد از شرکت کنندگان این مساله را تایید کردند که از تلفن همراه خود به مدت ۱۲ ساعت یا بیشتر در طول روز استفاده می کنند. افزون بر این، ۶۵ درصد شرکت کنندگان تایید کردند در صورتی که تلفن همراه در کنار آنها نباشد دچار اضطراب می شوند و از هر ده نفر، نه نفر اعلام کردند که نمی توانند بدون تلفن همراه خود کاری انجام دهند.
از دست دادن قدرت شنوایی
بنابر پژوهشی که توسط یک بیولوژیست ژاپنی انجام شد، اگر فردی از تلفن هوشمند خود به مدت بیش از سه ساعت در روز برای مکالمه استفاده کند خطر از دست دادن شنوایی به میزان ۱۲ درصد افزایش خواهد یافت. به اعتقاد وی، بلندگوهای تعبیه شده در این دستگاه ها بر قدرت شنوایی انسان تاثیر منفی دارند.
سندرم لرزش شبح
افراد مبتلا به این سندرم بدون آن که تلفن همراه در حال لرزش یا زنگ زدن باشد، احساس می کنند این اتفاق در حال رخ دادن است.
ارسال پیام هنگام خواب
برخی کاربران چنان شیفته و وابسته به تلفن هوشمند خود هستند که هنگام خواب نیز اقدام به ارسال پیام های متنی می کنند.
عکس سلفی
امروزه، گرفتن عکس های سلفی و به اشتراک گذاشتن آنها در شبکه های اجتماعی از محبوبیت بالایی برخوردار شده اند اما زیاده روی در این مساله به منظور جلب توجه می تواند به خودشیفتگی یا کاهش اعتماد به نفس منجر شود.