مرور رسانه های ۱۵ دی ماه
بازگشت خلیج دزدان دریایی!
جایگاه توییتر در کجای دنیای مجازی است؟
طبق آمار ارایه شده توسط Alexa امروزه توییتر نهمین سایت پر بازدید جهان است و پس از فیسبوک، دومین شبکه اجتماعی پرطرفدار دنیا نیز به حساب میآید. بیشترین بازدید توییتر مطابق با این سایت از ایالات متحده با ۳۰ درصد میزان بازدیدکنندگان است و ژاپن با ۹٫۲ درصد، هند با ۷٫۳ درصد، انگلستان با ۴ درصد و کشور پهناور روسیه با ۳٫۴ درصد از کل بازدیدکنندگان در جایگاههای بعدی قرار دارند. شاید از خود بپرسید که چرا با این همه آمار خوب، توییتر در ایران طرفدار آنچنانی ندارد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که توییتر تا قبل از آنکه در ایران همچون کشور چین، از دسترس خارج شود در سال ۸۸ چهارمین سایت پر بازدید میان ایرانیان بود (!) اما پس از آنکه از دسترس خارج شد به مرور زمان از میزان بازدید آن کاسته شد و با روی کار آمدن شبکههای اجتماعی دیگری همچون فیسبوک، کلوب و… به طور نسبی از میزان بازدید توییتر در ایران کاسته شد اما هنوز هم طرفداران خاص خود را در کشور دارد.
۲۰۱۴: سالی که در آن اینترنت به بلوغ رسید
در مورد سال ۲۰۱۴ میتوان گفت که در این سال بالاخره چشماندازی از نقشی که اینترنت میتواند برای جوامع داشته باشد دیدیم. در این جا منظور از اینترنت چیزی نیست که در سالهای ابتدایی آغاز به کار آن در ذهن داشتیم، بلکه منظور شبکهای است که بعنوان محلی برای کنجکاوی گروههای خاص متولد شد و حالا به ابزاری بسیار مهم در زندگی ما تبدیل شده است. یعنی یک فناوری با مقاصد عمومی. به نوعی زمان این مساله فرا رسیده بود. اینترنتی که امروز از آن استفاده میکنیم، در ژانویهی سال ۱۹۸۳ آغاز به کار کرد، اما تا قبل از سال ۱۹۹۳ و انفجار وب، رسانهی مطرحی محسوب نمیشد. اکنون ۲۱ سال از آن تحول میگذرد و تاریخچهی فناوریهای دیگر نشان میدهند که رسیدن فناوریها به زندگی روزمرهی مردم عادی حدود دو دهه زمان می برد.حالا سال ۲۰۱۴ را پشت سر گذاشتهایم و بالاخره دریافتهایم که با چه چیزی سروکار داریم: اینترنتی که چیزهای محبوب و مورد علاقه ما را پیش رویمان گذاشته و دسترسی ما را به آنها بسیار سادهتر کرده و گذران زندگی بدون آن بسیار مشکل است. اما این اینترنت در عین حال خطرناک، غیرقابل اعتماد و محل نظارت و جاسوسی است. سوال پیش روی ما در سال ۲۰۱۵ و سالهای پس از آن این است که آیا میتوان فواید اینترنت را بیشتر و مضرات و نقاط تاریک آن را کمتر کرد یا نه.
شبکههای اجتماعی، عامل ترویج خرافات مدرن
سالها پیش، خصوصاً در روستاها و شهرهای کمتر توسعهیافته، گاهی کاغذهایی با متنی به ظاهر مذهبی در حیاط خانه مردم پخش میشد و در آن نوشته شده بود که این کاغذ را چندین بار تکثیر کنید و به دست چند نفر برسانید و اگر این کار کنید به این موفقیت میرسید و اگر نکنید به آن بلا مبتلا میشوید. مردمان مذهبی سادهدل نیز چشم و گوش خود را به این خرافهها میسپردند و با مشقت هرچهتمام این اوراق را تکثیر و توزیع میکردند و این چرخه برای مدتها در یک شهر و منطقه ادامه داشت.اکنون نیز این چرخه خرافه در قالبی نوین ادامه یافته است. از معجزات ریاضی و علمی که به قرآن و متون دینی نسبت میدهند و به سرعت در میان مردم توزیع میشود تا خواص عجیب و غریبی که به برخی میوهها و خوراکیها و روشهای درمانی مثل طب سوزنی و حجامت نسبت میدهند.تکیه دادنِ متون دینی به نظریههای علمی نه تنها امری نادرست است بلکه آسیب آن در درازمدت گریبان این دسته از دینداران را میگیرد. حقیقت این است که زمانی که آن نظریه و یا کشف علمی نقض شود و جای خود را به یک نظریه خلاف متن دینی بدهد، عقاید دینداران نیز دچار تزلزل میشود.با اینکه اینترنت دسترسی کاربران را به میلیاردها صفحه و مطلب علمی در کسری از ثانیه فراهم میکند، اما بسیاری از کاربران قبل از بازنشر یک مطلب، زحمت اندکی جستوجو را به خود نمیدهند و فوراً اقدام به بازنشر مطالب میکنند. این امر علاوه بر اینکه به گسترش شایعات و خرافات دامن میزند، سبب به زیر سوال رفتن شخصیت این دسته از کاربران اینترنت و همچنین بیاعتمادی سایر کاربران نسبت به مطالب علمی نیز میشود.
علاوه بر تنبلی، عواملی دیگری نیز وجود دارد که سبب بروز این رفتارها در میان کاربران اینترنت شده است. نداشتن آشنایی کافی به زبان انگلیسی سبب میشود که کاربران نتوانند از منابع بزرگ علمی به زبان انگلیسی استفاده مطلوب را ببرند. همچنین، وجود فرهنگ استبدادزده و تعصبات دینی نیز سبب میشود که سعی کنند برای هر متن و کلمه دینی یک توجیه علمی بافته شود تا اینکه اینگونه، عقاید مومنان محکمتر گردد.
رشوه یک میلیون دلاری «امارات» به پایگاه «ویکیپدیا»
منابع نزدیک به بنیانگذاران پایگاه اطلاعرسانی «ویکیپدیا» از رشوه یک میلیون دلاری امارات عربی متحده به ۲ نفر از موسسان این پایگاه خبر دادند.به گزارش خبرگزاری فارس، منابع نزدیک به بنیانگذاران پایگاه اطلاع رسانی «ویکیپدیا» افشا کردند که حکومت امارات متحده عربی یک میلیون دلار به ۲ نفر از موسسان این پایگاه خبری رشوه داده است.این منابع تصریح کردند که امارات متحده عربی در قالب جایزه و هدیه به «جیمی ولز» و «تیم پرنرز لی»، ۲ نفر از موسسان ویکیپدیا رشوه پرداخت کرده و در مقابل از آنها خواسته تا از انتشار خبرهایی مبنی بر نقض حقوق بشر در امارات خودداری کنند.
سناریو برای پول مجازی آماده شد/ همکاری ۱۶ نهاد برای مقرراتگذاری
معاون تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی گفت: با همکاری ۱۶ نهاد از جمله بانک مرکزی، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و نیروی انتظامی ۵ سناریو برای پول مجازی بیتکوئین آماده شده است. سعید مهدیون در گفتوگو با خبرنگار فناوری اطلاعات فارس از تدوین ۵ سناریو برای مقررات گذاری پول مجازی (بیتکوئین) خبر داد. معاون تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی اظهار داشت: پس از کارهای کارشناسی ۵ سناریو برای این منظور تدوین شده که یکی از آنها یا ترکیبی از آنها در شورای عالی فضای مجازی به تصویب خواهد رسید و سپس مقررات کلان و تقسیم کار تنظیم خواهد شد. وی گفت: در این باره ۵ سناریو تحویل شده در دستور کار جلسه عالی کمیسیون تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی قرار گرفته که پس از تصویب به شورای عالی مجازی ارسال خواهد شد.
پسورد شما چیزی نیست جز خود شما
اگر بخواهیم یکی از دلخوریهایمان از زندگی دیجیتال را نام ببریم، حتما تایپ کردن تعداد بسیار زیادی پسورد در طول زندگی و بدتر از آن به خاطر سپاری آنها یکی از اولینهای لیست خواهد بود. اما حالا دیگر این بدن شماست که نقش پسورد را بازی خواهد کرد. ابزارهایی که میتوانند مشخصات بیومتریک بدن ما را بخوانند سالهاست که اختراع شدهاند اما حالا دیگر این ابزارها در گوشیهای تلفن همراه ما هم یافت میشوند. اثرانگشتخوانها در حال حاضر برای ورود به صفحه اصلی گوشیهای تلفن همراه و بسیاری دیگر از اپلیکیشنها مورد استفاده قرارا میگیرند. سال ۲۰۱۵ گجتهایی به سبک جیمز باند را به زندگی ما خواهد آورد که به صدای ما گوش میدهند، ضربان قلب ما را تشخیص میدهند یا چشمان ما را اسکن میکنند.