چرا کاربران ایرانی آیفون باید به گوشیهای اندرویدی مهاجرت کنند؟
مهاجرت کاربران از سیستمعامل آیاواس و آیفون به دنیای اندروید از آن بحثهایی است موافقان و مخالفان خود را دارد و شاید بیشتر به سلیقه کاربران بازگردد تا دیگر مسائل. در ماههای گذشته کاربران آیفون با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم کردهاند از حذف اپلیکیشنهای ایرانی از اپ استور و محدودیتهای شرکت اپل برای استارت آپها و کاربران ایرانی گرفته تا طرح دو فوریتی مجلس برای تحریم اپل و حتی بیکار شدن توسعهدهندگان اپلیکیشنهای آیاواس.
آنچه از این مسائل پیش آمده میتوان برداشت کرد این است که شرایط برای کاربران آیفون سخت و سختتر خواهد شد یا حتی در خوشبینانهترین حالت اگر همین شرایط هم باقی بماند، محدودیتهای بسیاری برای استفادهکنندگان و توسعهدهندگان گوشی هوشمند این شرکت آمریکایی وجود خواهد داشت؛ خصوصاً که اپل زمانی را برای برداشته شدن محدودیتهای اعمال شده در نظر نگرفته است.
شاید زمان آن شده باشد که کاربران آیفون سلیقه را در انتخاب خود کنار گذاشته و به این سؤال جدیتر نگاه کنند که آیا زمان مهاجرت از آیاواس به اندروید فرار رسیده است؟ در ادامه این مطلب سعی داریم دلایلی را ذکر کنیم که به تصمیمگیری شما برای باقی ماندن در پلتفرم شرکت اپل یا مهاجرت از آن کمک کند.

محدودیتهای پایانناپذیر
آیفون برای کاربران ایرانی در یک کلمه خلاصه میشود؛ محدودیت! این کمپانی مدتها است ایران را تحریم کرده و خدماتی را به کاربران محصولاتش در این کشور ارائه نمیکند. این شرکت به بهانه تحریمهای مختلف علیه ایران، علاقهای ندارد تا میزبانی اپلیکیشنهای ایرانی را بر عهده بگیرد چرا که این احتمال را میدهد که وزارت خزانهداری آمریکا آنها را جریمه کند؛ آن هم در دولتی که رئیسجمهورش، دونالد ترامپ، ارتباط چندان مناسبی با تیم کوک مدیرعامل اپل، ندارد. به همین خاطر از همان ابتدا که یک آیفون جدید میخرید و میخواهید اولین اپل آیدی خود را بسازید، با نبود نام ایران در لیست کشورهای موجود، با اولین محدودیت اپل مواجه خواهید شد. البته راههایی برای دور زدن این محدودیت وجود دارد اما باعث از بین رفتن آن نمیشود.
اقدامات اپل در راستای تحریم کاربران، فقط به قرار ندادن نام ایران در لیست کشورها محدود نمیشود. این کمپانی مدتها است با ایجاد اختلال در سرویسهای خودش مثل اپاستور، جلوی دسترسی ایاسپیهای ایران و کاربران ایرانی را به آنها گرفته است. برای مثال پیغام ۱۰۰۹ خطایی آشنا برای کاربران آیفون است که آنها در مدت زمان استفاده از گوشی خود بارها و بارها با آن مواجه شدند؛ پیغام خطای ۱۰۰۹ به عدم دسترسی آیپیهای ایران به اپاستور اشاره دارد.
یکی از مواردی که باعث محبوبیت بالای محصولات اپل در جهان شده، اپلیکیشنهای طراحی شده توسط خود شرکت اپل است. برای مثال برنامه اپل موزیک که یکی از بزرگترین پلتفرم برای خرید و استریم موسیقی محسوب میشود، برای کاربران ایرانی مسدود شده و بهجز استفاده از ترفندهای دور زدن تحریم، قابل دسترسی نخواهد بود. این دسته سرویسهای محدود شده در گوشیهای آیفون کم نیستند و تنها به سرویس اپل موزیک ختم نمیشود.
عدم ثبات اپلیکیشنهای ایرانی
از آنجایی که اپل با ایران و کاربران ایرانی میانه خوبی ندارد، قاعدتاً اپلیکیشنهای ایرانی نیز در اپاستور وضعیت مناسبی ندارند و بهوضوح میتوان این مسئله را در ماههای اخیر با حذف اپلیکیشنهای ایرانی از اپاستور مشاهده کرد.
البته با حذف اپلیکیشنهای ایرانی از اپاستور شرکتهای توسعهدهنده همواره سعی در برقراری ارتباط مجدداً کاربران اپل با سرویس خود داشتهاند و از راهحلهای جایگزین استفاده کردهاند. اما نمیتوان این حقیقت را کتمان کرد که این روشهای جایگزین احتمالاً موقتی خواهند بود و احتمالاً در آینده نزدیک مجدداً از سوی اپل مسدود خواهند شد. در واقع بهترین راه استفاده از اپلیکیشنهای آیاواس اپاستور بوده که در حال حاضر درهای خود را به بهانه تحریم به روی توسعهدهندگان ایرانی بسته است.
در کنار این اتفاقات یکی از اصلیترین اپاستورهای ایرانی با نام سیباپ که پیش از این مرجعی برای دانلود اپلیکیشنهای ایاواس به شمار میرفت، رسماً شیوه کار خود را تغییر داده و میخواهد صرفاً میزبان اپلیکیشنهای خارجی باشد، نه ایرانی. این در حالی است که توسعهدهندگان و استارتآپهای بسیاری در ایران، به سیباپ برای انتشار اپلیکیشنهای خود متکی بودند و حالا رسماً برای انتشار برنامههای خود با مشکل مواجه خواهند شد.
باید به این نکته نیز اشاره کرد که باوجود اینکه گوگل هم یک شرکت آمریکایی است، اما همچنان اپلیکیشنهای ایرانی در گوگل پلی و بازار حضور دارند و بهخوبی فعالیت میکنند. این موضوع را میتوان یکی از اصلیترین دلایل برتری فعلی اندروید نسبت به آیاواس بهحساب آورد.

تنوع برند در محصولات اندروید
سیستمعامل اندروید برخلاف آیاواس فقط مختص به شرکت گوگل نیست، به همین دلیل تعداد گوشیهای اندرویدی در بازار بسیار بیشتر از تعدادی آیفونهای اپل است و شرکتهای بسیاری گوشی اندرویدی تولید میکنند. در واقع هر برند گوشی هوشمند به طور سالانه تعدادی گوشی اندرویدی پرچمدار، میانرده و اقتصادی معرفی میکند که دست کاربران را برای انتخاب براساس بودجه، سلیقه و نیاز خود بسیار باز میگذارد.
اما در اپل باوجود تغییر نسبی سیاستهای این شرکت در چند سال اخیر، تنها شاهد معرفی چند گوشی پرچمدار آیفون هستیم که تفاوتهای بسیار جزئی با یکدیگر دارند و با قیمت بالا ارائه میشوند. با توجه به این موضوع میتوان گفت شانس شما برای خرید یک گوشی اندروید متناسب با نیاز و بودجه شما برای خرید بسیار بیشتر از آیفون است.
آزادی عمل بیشتر در اندروید
سیستمعامل آیاواس به طور کل یک پلتفرم نسبتاً محدود محسوب میشود و شما به طور عادی به فایلهای سیستمی دسترسی ندارید و در آن آزادی عمل اندروید نخواهید داشت. در سیستمعامل آیاواس همه چیز به طور تعریف شده در دسترس کاربر قرار گرفته و امکان ایجاد تغییرات و شخصیسازی تنها در حداقلترین حالت موجود، ممکن است.
برای نمونه میتوان به موسیقی گوش دادن روی آیفون اشاره کرد. شما برای اینکه موسیقی موردعلاقه خود را روی آیفونتان داشته باشید دچار محدودیتهایی هستید، از طرفی نمیتوانید آن را دانلود کنید و برای همیشه به آن دسترسی داشته باشد چون دانلود فایلها در سیستمعامل آیاواس با محدودیت مواجه است و شما برای دانلود یک فایل باید راههای متعددی را امتحان کنید. راهحل دیگر استفاده از سرویسهای استریم آنلاین موسیقی است و این یعنی شما به صورت آفلاین به موسیقی خود دسترسی ندارید و یا ممکن است آن سرویس استریم در آرشیو خود موسیقی مدنظر شما را نداشته باشد. و البته آخرین راه برای انتقال موسیقی به آیفون استفاده از برنامه آیتونز اپل به روی یک کامپیوتر است که بدین معناست که شما همواره به یک کامپیوتر برای این کار نیاز دارید.

تنوع بیشتر برنامهها در اندروید
گوگل پلی مارکت رسمی برنامههای اندرویدی تعداد اپلیکیشنهای بیشتری را نسبت به اپ استور اپل در اختیار شما قرار میدهد بهطوریکه ۲٫۵ میلیون برنامه در گوگل پلی و ۲ میلیون برنامه در اپاستور در دسترس قرار دارند. بعلاوه اینکه برنامههای رایگان نیز یکی دیگر از مزیتهای گوگل پلی نسبت به استور اپل است. تعداد اپلیکیشنهای رایگان در مارکت گوگل پلی ۲٫۳ میلیون است که از کل اپلیکیشنهای در دسترس اپل تعداد بیشتری دارند و همین یکی از دلایل محبوبیت گوشیهای اندرویدی است چرا که زمانی که یک برنامه را دوست نداشته باشید یا حتی کیفیت آن را نپسندید بهراحتی و بدون نگرانی از هزینه میتوانید آن را با دیگر برنامهها جایگزین کنید.
امکان استفاده از حافظه جانبی در اندروید
اگر در گوشی آیفون خود نیاز به حافظه بیشتری داشته باشید لازم است تا تعدادی از فایلهای خود را پاک و یا به کامپیوتر منتقل کنید و یا اینکه گوشی با حجم حافظه بیشتر بخرید و متأسفانه در دستگاههای آیاواس امکان استفاده از کارت حافظه را ندارید و این در حالی است که بیشتر دستگاههای اندرویدی مجهز به درگاه کارت حافظه هستند.
سخن پایانی…
در کنار این موارد باید اشاره کرد که سیستمعامل آیاواس نیز شاید برتریهای زیادی نسبت به سیستمعامل اندروید داشته باشد، برتریهایی مانند بهروزرسانی سریع سیستمعامل، سادگی استفاده از آیاواس، یکپارچگی سختافزاری و نرمافزاری، دوربین با کیفیت آیفون و رابط کاربری بسیار خوب آیاواس باعث شده کاربران بسیاری به استفاده از این گوشی هوشمند روی بیاورند. اما با توجه به مشکلات پیش آمده برای کاربران ایرانی و مواردی که ذکر شد آیا هنوز هم خرید و استفاده از آیفونهای اپل در ایران منطقی است؟