ترفندهای کاربردی برای عکاسی با گوشی هوشمند
در گذشته گرفتن عکسهای حرفهای و با کیفیت تنها با داشتن دوربینهای گرانقیمت، صرف زمان برای یادگیری کار با آنها و تسلط هر چه بیشتر بر این دوربینها ممکن بود. اما امروزه با فراگیر شدن گوشیهای هوشمند، دوربینهای آنها به قابلیتهای بالایی برای عکاسی بهرهمند شدهاند که میتوانند بسیار فراتر از چیزی که در مورد عکاسی با موبایل تصور میکنید، کارایی داشته باشند. دوربین گوشیهای هوشمند با داشتن حسگرها و لنزهای کوچک و فشرده، کیفیت بالایی در عکاسی دارند که میتوانند از لحاظ کیفیت با دوربینهای عکاسی حرفهای رقابت کنند. همزمان با قدرتمند و حرفهایتر شدن دوربین گوشیهای موبایل، عکسبرداری با آنها نیز سختتر شده است و نمیتوان انتظار داشت تنها با گرفتن دوربین گوشی به سمت سوژه عکس فوقالعادهای بگیرید. اما این سؤال پیش میآید که پس چگونه با گوشی خود عکسهای حرفهای و با کیفیتتری بگیریم؟ رمز موفقیت گرفتن عکسهای خوب با موبایل چیست؟ در ادامه مطلب برای گرفتن پاسخ این سؤالات با ما همراه باشید.
استفاده از قانون یکسوم
قانون یکسوم نوعی ترکیببندی است که در آن عناصر مهم یک عکس در طول یک شبکه ۳ در ۳ قرار داده میشوند. به این صورت تصویر به ۹ قسمت تقسیم میشود. برای بسیاری از عکاسان، این نوع ترکیببندی، یک راه اساسی برای ساختار بخشیدن به عکسها و جذابتر کردن آنهاست. عکاس با استفاده از قانون یکسوم، چهار خط را در عکس خود تصور میکند که در اثر ایجاد این خطوط، چهار نقطه متقاطع به وجود میآید. به عبارت ساده قانون یکسوم اینگونه تعریف میشود: در ترکیببندی کادر را از دو سمت عمودی و افقی به سه قسمت تقسیم کنیم و سپس سوژه اصلی را در یکی از نقاط تلاقی این خطوط قرار دهیم. در واقع وقتی میخواهید از سوژه عکس بگیرید، او را در یک طرف کادر قرار دهید، و نه در مرکز کادر.
خوشبختانه گوشیهای موبایل به قابلیت گرید(Grid) مجهز شدهاند، این قابلیت باعث میشود کاربران به راحتی بتوانند با خطوطی که روی صفحه نمایش ظاهر میشوند از قانون یک سوم پیروی کنند. با بهرهگیری از قانون یکسوم، وقتی شخص یا عنصر را به کنار کادر بهجای مرکز قرار میدهیم علاوه بر جذابیت عکس، به مخاطب فرصت بازدید از باقی فضای عکس را هم میدهیم، عکس را از حالت خشک و رسمی خارج میکنیم، به عکس اجازه تنفس میدهیم و همچنین این کار به شما اجازه میدهد تا از فضای خالی صحنه استفاده بیشتری بکنید. بدین ترتیب عکسی که گرفته میشود متعادلتر و استاندارد خواهد بود و بیننده بهتر میتواند با عکس شما ارتباط برقرار کند.

از نوردهی طولانی استفاده کنید
تکنیک نوردهی طولانی در عکاسی برای ثبت تصویر از عناصری که بازتاب نوری کمتری داشته و در محیطهایی که از روشنایی کمتری برخوردار هستند، مورد استفاده قرار میگیرد. گرفتن عکسهای نوردهی طولانی با استفاده از دوربین موبایل خیلی با ثبت کردن این نوع عکسها توسط دوربینهای حرفهای و دوربینهای بدون آینه تفاوت ندارد. برای عکاسی با نوردهی طولانی شما نیاز به تجهیزاتی دارید و باید توجه کنید که نکات بسیار مهمی را رعایت کنید. در ابتدا شما به وسیلهای نیاز دارید تا لرزش دست شما را کاهش دهد. شما برای این کار میتوانید از سهپایههای مخصوص عکاسی با موبایل استفاده کرده و گوشی موبایل را روی آن ثابت کنید. دلیل این کار این است که هرگونه لرزش یا حرکت دوربین باعث تار شدن عکس میشود و تأثیر نوردهی طولانی را خراب خواهد کرد.
در ادامه باید اپلیکیشنی را بیابید که امکان نوردهی طولانی را به شما بدهد. اپلیکیشن پیشفرض دوربین برخی از گوشیهای موبایل به این قابلیت مجهز شده است. شما باید به برنامه دوربین در گوشی هوشمند خود رفته و این حالت را پیدا کنید و دوربین خود را بر روی این حالت قرار دهید. اگر موبایل شما چنین قابلیتی نداست باید از اپلیکیشنهای جانبی مانند Slow Shutter Cam یا Shutter Stop استفاده کنید. شما باید اپلیکیشنی را انتخاب کنید که امکان کنترل کردن تنظیمات نوردهی را بدهد و به زمانسنج فعال کردن شاتر هم مجهز باشد. در غیر این صورت مجبور خواهید بود برای شروع نوردهی دکمهی شاتر را بهصورت دستی بزنید که میتواند باعث بالا رفتن لرزش دوربین و خراب شدن عکس شما شود.
در نهایت تنها چیزی که نیاز دارید اندکی تمرین با دوربین و اپلیکیشن خواهد بود تا بتوانید به تأثیر دلخواهتان برسید. جریان آب، حرکت ابرها و خودروها، نقاشی با نور و حرکت چرخ فلک در شب همگی سوژههایی فوقالعادهای برای عکاسی نوردهی طولانی هستند.

از قانون فضا منفی پیروی کنید
یکی از اصول مهم عکاسی، استفاده از فضای منفی است که اگر بهدرستی به کار گرفته شود میتواند به برجستهتر شدن سوژه عکاسی کمک فراوانی کند. به عبارت ساده، فضای منفی ناحیهای است که سوژه اصلی را در عکس شما احاطه میکند(سوژه اصلی تحت عنوان فضای مثبت شناخته میشود). فضای منفی، سوژه عکس را تعریف کرده و بر آن تأکید میکند و چشم شما را به سمت آن میکشد. این فضا یک محل تنفس فراهم میکند و از به هم ریخته به نظر رسیدن تصویر شما جلوگیری میکند.
هنگام عکاسی با موبایل خود سعی کنید تا فضاهای مثبت و منفی در عکس در برابر یکدیگر متعادل احساس شوند. اگر با موضوعی شلوغ و پر از جزئیاتی سر و کار دارید، در تقابل قرار دادن آن با یک فضای خالی میتواند به ترکیببندی شما تعادل ببخشد. حتی اگر عکس شما از لحاظ ترکیببندی درست باشد یعنی اینکه زاویه و جهت مناسبی را انتخاب کرده باشید، قانون یکسوم یا نسبتهای طلایی را رعایت کرده باشید، گاهی اوقات بدون فضای منفی تصویر کامل نمیشود و عکستان آنطور که انتظار دارید خوب از کار درنمیآید.
تسلط بر استفاده از فضای منفی زمان میبرد. ما آنقدر به تمرکز بر سوژه اصلی در صحنه عادت کردهایم که برخورد با آن بهعنوان چیزی که بعداً به کادر اضافه میشود میتواند عجیب به نظر برسد. با این حال، انجام این کار باعث میشود که شما هر عنصر در صحنه خود را با دقت بیشتری در نظر بگیرید، که منجر به ترکیببندیهای بسیار قویتر میشود.

به دنبال تقارن باشید
تا اینجا به شما توصیه کردیم که سوژه عکاسی خود را در وسط کادر قرار ندهید اما بعضی مواقع انجام این کار برای حفظ تقارن ضروری است و قرار دادن سوژه را در وسط کادر خیلی خوب جواب میدهد. صحنههای متقارن گزینه مناسبی برای ترکیببندی مرکزی هستند و در ضمن در کادرهای مربعی خیلی خوب به نظر میرسند. عکسهایی که تقارن دارند به چشم بیننده بسیار زیبا میآیند و به همین دلیل ایجاد تناسب و هارمونی در عکسها یکی از آسانترین راههای ترکیببندی اصولی و زیبای عکس است.
با ترکیب شبکهبندی افقی–عمودی و تقارن میتوانید عکسهایی فوقالعاده بگیرید. با کمی دقت در اطرافتان میتوانید تقارن را در هرجایی پیدا کنید حتی راهپله! همچنین میتوانید تقارنهای مورد نیازتان را خودتان بسازید و از آن عکس بگیرید. همچنین صحنههایی که دارای بازتاب هستند، فرصت مناسبی برای استفاده از تقارن فراهم میکنند.

از پرسپکتیو استفاده کنید
همانطور که میتوانید با استفاده از پرسپکتیو اجسام خیلی کوچک را خیلی بزرگ نشان دهید، در عین حال میتوانید این کار را برعکس هم انجام دهید. برای اینکه بتوانید به نتیجه مطلوبی دست پیدا کنید باید تلفن همراه خود را در نزدیکی سوژه کوچکتر قرار دهید و سوژه بزرگتر در فاصلهای دورتر پشت سر آن. این کار یک خطای تصویری جالبی به وجود میآورد که میتواند عکس زیبایی را برای شما به ارمغان آورد.
بهترین کار برای گرفتن چنین عکسی استفاده از سوژهای شناخته شده است، به این شکل که شما از فردی میخواهید وانمود کند که با سوژهای که با فاصله زیادی در پشت سر او است در تماس است. برای طبیعی شدن چنین عکسی هم باید با موقعیت قرار گرفتن دو سوژه و فاصله کانونی آنقدر بازی کنید تا به یک ترکیب دقیق برسید که عکس را طبیعی نشان دهد.

خطوط هدایتگر را بیابید
خطوط هدایتگر به هدایت بیننده درون تصویر و جلب تمرکز بر عناصر مهم، کمک میکنند. هر چیزی مثل مسیرها، دیوارها و یا الگوها میتواند بهعنوان خطوط هدایتگر استفاده شود. استفاده از خطوط هدایتگر، یک راه آسان برای هدایت چشم به سمت عناصر اصلی موجود در عکس است. این خطوط معمولاً از سمت زیرین کادر شروع شده و چشمها را به سمت بالا و مرکز تصویر و یا از سمت عناصر پیشنما به سمت پسزمینه و درنهایت بر روی سوژه اصلی هدایت میکنند.
راحتترین راه برای تمرین خطوط هدایتگر، جادهها هستند. جادهها چون اساساً به یکسو کشیده میشوند، حس حرکت را در بیننده ایجاد میکنند. اشاره آنها معمولاً به یک نقطه قابلدسترس است؛ نقطهای که در آن یک یا چند خط دیگر به بینهایت میل میکنند. این خطوط همیشه در اطراف ما قابلدسترس هستند. چه در شهر و چه در طبیعت. این شما هستید که بهعنوان یک عکاس بایستی آنها را یافته و در عکسهای خود مورد استفاده قرار دهید.

آخرین توصیه: تا میتوانید عکاسی کنید
برای مهارت پیدا کردن در هر کاری نیاز به تمرین است، پس برای اینکه شما هم بتوانید عکسهای خوبی بگیرید نیاز به تمرین دارید و باید عکاسی با گوشی خود را تبدیل به یک حرفه و سرگرمی همیشگی کنید. خوبی عکاسی دیجیتال مخصوصاً عکاسی با موبایل این است که مانند روزهای عکاسی با فیلم دیگر نیازی نیست نگران تعداد عکسهایی باشید که میگیرید. البته این بدین معنی نیست که باید بدون توجه و بهصورت تصادفی پشت سر هم عکس بگیرید.
همچنین اگر بهجای اینکه تنها یک عکس از سوژه بگیرید، چندین فریم ثبت کنید، شانس خود را برای رسیدن به بهترین عکس ممکن افزایش خواهید داد. علاوه بر این میتوانید فاصلهی خود از سوژه، زاویهی عکاسی، جهت کادر(عمودی یا افقی) و عواملی نظیر این را در عکسهای مختلف تغییر دهید تا بهترین عکس ممکن را ثبت کنید.
اگر چه بسیاری از افراد فکر میکنند دوربین موبایل تنها برای ثبت عکسهای خانوادگی و روزمره است اما با کمی تمرین، پیروی از قوانین عکاسی، اپلیکیشنهای مناسب و البته خلاقیت میتوانیم عکسهای بسیار زیباتری ثبت کنیم.