تحلیل سریال آینه سیاه، مردان در برابر آتش (Men Against Fire)
خلاصه سریال
سریال آینه سیاه، سریالی درباره تأثیرات مخرب فناوری بر زندگی انسانهاست. در اکثر قسمتهای این سریال، آیندهای نهچندان دور به نمایش در آمده که در آن فناوری و همنشینی آن با انسان، تأثیرات عجیب و تکاندهندهای را دربر خواهد داشت. در قسمت پنجم از فصل سوم این سریال با نام «مردان در برابر آتش» شاهد پدیدهی بازنمایی حقیقت توسط تکنولوژی هستیم؛ بدینصورت که در آینده میتوان تصاویری که افراد از طریق چشم خود مشاهده میکنند را براساس منافع برخی قدرتها تغییر داد و یا حذف نمود. بهبیاندیگر افراد آنچه را که قدرتها دوست داشته و به شکلی که آنها میپسندند مشاهده خواهند کرد. درواقع در این قسمت بهصورت کنایه، شاهد رسانههای امروزی هستیم که با بازنمایی واقعیت، شکل منحرفشدهای از آن را به خورد مخاطب میدهند. نکات تحلیلی این قسمت بهصورت خلاصه به شرح ذیل است:
نکات فنی سریال
- ایمپلنتهای تکنولوژیک، جزء جداییناپذیر بدن انسان در آینده خواهد بود. این اتفاق مزیتهایی مانند ترجمه همزمان، مشاهده نقشه منطقه جنگی توسط سربازان از طریق لنزهای چشمی و… را خواهد داشت، اما نکته اصلی نفوذ تکنولوژی به داخل بدن است که این امر، راه سلطه قدرتها بر تمامی روح و جان انسان را از طریق تکنولوژی هموار خواهد کرد.
- واقعیت مجازی که امروز بهعنوان سرگرمی کوچک مورد استفاده قرار میگیرد در آینده قابلیت تبدیل به سلاحی بزرگ در جنگهای الکترونیکی را دارد.
- انسان مناسب برای قدرتها، انسانی بدون احساسات است؛ دست یافتن به چنین انسانی میتواند از طریق عدم نمایش واقعیت برای هر فرد اتفاق افتد. برای مثال، سربازان بهمنظور کشتن بدون احساس افراد عادی، باید آنها را یک موجود خطرناک ببینند. اتفاقی که از طریق بازنمایی رسانهای و همچنین عدم نمایش واقعیت قابلدستیابی است.
- راه دیگر برای منحرف نمودن اذهان از واقعیات و همچنین جلوگیری از بروز عذاب وجدان برای سربازان، تشویق و سرگرم نمودن آنها از طریق تصاویر معشوقههای خیالیشان است. این تصاویر میتواند با نفوذ ایمپلنتها در خواب و یا بیداری برای سربازان نمایش داده شود. درواقع نیاز جنسی همیشه میتواند باعث انحراف اذهان از واقعیات گردد. موضوعی که در شبکههای اجتماعی، این روزها بهوفور مشاهده میشود.
- ایدئولوژی و یا باور، در آینده چیزی نیست جز تکنولوژی؛ از طریق ابزارهای تکنولوژی یا همان رسانههای شخصیسازیشده، میتوان دنیا را براساس یک ایدئولوژی دلخواه به کاربر نمایش داد. مثلاً مسلمانان را همانند یک حیوان وحشی به کاربران رسانه معرفی نمود تا از آنها برای کشتار مسلمانان استفاده شود. این مورد هنگامیکه حتی چشمان انسان توسط برخی دیگر هدایت گردد، تأثیرات تکاندهندهای خواهد داشت.
- بهمنظور تربیت افسران فعال و پیشرو، میبایست توأمان از قدرت رسانه و تکنولوژی برای تسخیر افراد مدنظر استفاده نمود (برای مثال واقعیت را در چشمان آنها جور دیگر نمایش داد) اما مردم عادی که میبایست از افسران حمایت کنند، تنها با همان روشهای رسانهای میتوانند تحت تأثیر قرار گیرند.
- در آینده عملیات رسانهای با استفاده از فناوری، قدرت دو چندان پیدا خواهند کرد، البته که عملیات نرم و رسانهای، بهتنهایی نیز میتواند قدرت خود را بروز دهد زیرا روشهای رسانهای نیز همراه و همگام با تکنولوژی به پیشرفت خود ادامه میدهند.
- با گسترش نفوذ تکنولوژی در جسم و روح انسان، تأثیرات فیلترینگ حبابی چندین برابر خواهد شد، بهگونهای که انسانها به دستههای مختلف تقسیم شده و با یکدیگر به جنگ میپردازند. این تأثیرات فیلترینگ حبابی آنچنان عمیق شده که برخی انسانها، دیگران را انسان نمیپندارند.
- نکته جالبتوجه، مقابله با عملیات رسانهای پیشرفته در آینده است. به اعتقاد تولیدکنندگان این قسمت، مقابله با سلطهی رسانهها از طریق هک (مانند انجام عملیات هک و نفوذ بر روی برخی سایتها و انتشار اخبار واقعی در آنها) گرچه ممکن است روی افراد انگشتشماری تأثیر بگذارد اما همان افراد در مواجهه با سیل اطلاعات غلط سایر رسانهها، دوباره به اعتقاد قبلی خود بازخواهند گشت. بنابراین هک و نفوذ، راه مناسبی برای مقابله با هجمههای رسانهای نخواهد بود.
- با نفوذ فناوری به بدن انسان، رسانهها و القائیات آنها، حتی در خواب هم دست از سر کاربران بر نخواهند داشت.
- نکته مهم این قسمت، اختیار انسانها در استفاده از تکنولوژی است؛ همانطور که امروزه برای نصب یک نرمافزار، با زدن تیک “موافق”، به اختیار خود قوانین آنها را قبول کرده و اجازه دسترسیهای گوناگون به آنها میدهیم، در آینده هم با اختیار خود در زیر سلطه رسانه و فناوری خواهیم رفت، پس در مواقع بحران هیچ تقصیری بر گردن شخص دیگری غیر از خودمان نخواهد بود حتی از نظر قانون.